Olet juuri lopettanut 45 minuutin esityksesi ja kysynyt yleisöltä puheesi päätteeksi, onko heillä jotain erityistä kysyttävää? Sali on täynnä ihmisiä, mutta kaikkien katseet kiertelevät vaivaantuneesti. Olosi on hieman ontto esityksen jälkeen, mutta ajattelet sen kuuluvan asiaan. ”Sellaistahan se esityksen pitäminen aina on.” - Kuulostaako tutulta?
Se, että vain vetää esityksensä itsekseen läpi, ei auta viemään omaa viestiä eteenpäin. Yleisö ei innostu, eikä kukaan muista esityksestä jälkikäteen mitään. Kun on tietoisesti läsnä, esiintyjä kohtaa yleisönsä, elää heidän kanssaan ja saa heidät innostumaan. Tällöin esityksen jälkeen olo on kuin voittajalla, energinen ja kehoa kihelmöi. Yleisö tulee jopa kättelemään esityksen päätteeksi.
Miten sen oikein saa aikaan? Aivan ensimmäiseksi on opittava huomioimaan kaikki mitä oman esityksensä aikana tekee. Olemaan siis läsnä omalle itselleen.
- Huomioi mitä kehosi tekee.
Kiinnitä huomio puhujiin, jotka keinuvat jatkuvasti varpaiden päältä kantapäille, silittävät jatkuvasti itseään tai huljuttelevat koruaan puolelta toiselle. Moni unohtaa täysin oman kehonsa puhuessaan, ikään kuin siirtyvät kehonsa ulkopuolelle puheensa ajaksi.
Henkilö, joka on tietoisesti läsnä koko kehollaan, liikkuu koko kehollaan. Hän auttaa puheensa etenemistä sopivasti käsillään, katsoo silmiin ja ottaa lavan haltuun mahdollisesti muutamalla kävelyaskeleella.
- Kuuntele itseäsi samalla kun puhut. Älä kiirehdi, nauti äänestäsi.
Huomaa itsesi puhumassa. Puhutko mahdollisesti liian hiljaa vai liian kovaa? Hallitsetko äänesi? Ääni ei lähde kurkusta, vaan se syntyy vatsasta asti. Hengityksen syventäminen vatsan alueelle auttaa laajentamaan puheääntä, jolloin äänestä tulee kuuluvampi.
Entä minkälaista puhetta tuotat? Asiantuntijat ovat usein niin tottuneita suoltamaan omaa asiaansa, että unohtavat kuunnella itseään ja puheesta tulee monotonista asiamongerrusta. Kuuntele itseäsi ja elä jokainen sana, jonka päästät suustasi.
- Huomioi omat ajatuksesi. Joskus ne saattavat viedä harhapoluille.
Joskus itsevarmakin puhuja saattaa herpaantua ja yhtäkkiä hänen käytöksensä lavalla saattaa muuttuu hieman oudoksi. Omat ajatukset alkavat hallita liikaa esiintymisen aikana, ja joutuu epävarmuuden kouriin. Jopa kokeneillekin esiintyjille voi käydä näin.
Ajatukset ovat vain ajatuksia. Tietoisesti läsnäoleva havaitsee ajatuksensa, mutta ei anna niille valtaa. Esiintymisjännitys voi muuttua pelon kautta ahdistuneisuudeksi esiintymistilanteita kohtaan, jos ei opi havaitsemaan ajatuksiaan. Tai sitten sen voi kääntää innostumiseksi. Valinta on sinun.
–
Olemme Ahjolla luoneet uuden TÄHTIASIANTUNTIJA -valmennuspaketin ryhmävalmennusten lisäksi. TÄHTIASIANTUNTIJA -valmennuksessa saa valmennusta yksilötasolla useamman kerran peräkkäin. Onko sinun yrityksessäsi asiantuntijoita, joiden tulisi olla alansa johtavia ja mieleenpainuvia tähtiä? Vai oletko itse sellainen.