Näkemyksiämme

Edessäsi on Ahjon blogi. Viestintä on paitsi työtämme, myös osa jokapäiväistä elämää. Blogissa käsitellään molempia.

Viestintä rakentaa vaikuttavan kulttuurin

Organisaation viestintä kertoo, millaisia me olemme, millä sävyllä puhumme ja kuinka kohtelemme toisiamme. Jokainen viesti, sisäinen tai ulkoinen, kantaa mukanaan organisaation arvoja, rakenteita ja asenteita. Kun halutaan kehittää organisaatiokulttuuria, viestinnästä kannattaa aloittaa.

 

Kirjoittaja

Äänensävy on kulttuurin ydin

 

Organisaation äänensävy ei ole pelkkä tyylikysymys. Se vaikuttaa siihen, miten meidät koetaan, kuinka meidät ymmärretään ja millä tavalla luomme suhdetta ympäröivään maailmaan. Äänensävy näkyy siinä, miten asiakaspalvelija vastaa vaikeaan palautteeseen, miten asiantuntija esittää näkemyksensä tai miten johto viestii epävarmuuden hetkellä. Kun ääni on linjassa kulttuurin ja arvojen kanssa, syntyy eheä ja tunnistettava kokonaisuus. Kun sävy on hukassa, syntyy säröjä.

 

Johdon rooli kulttuurin rakentamisessa

 

”Kyse ei ole voiton maksimoinnista, vaan vaikuttavuuden maksimoinnista.” Tämä ruotsalaisen Icebugin toimitusjohtajan ja toisen perustajan David Ekelundin ajatus jäi mieleeni hänen kertoessaan oman organisaationsa yrityskulttuurista ja yhteiseen missioon perustuvasta johtamisesta.

Ajatus tiivistää hyvin myös sen, miksi viestintä on johtamisen ytimessä. Ei siksi, että johtajilla pitäisi olla kaikki vastaukset, vaan siksi, että he luovat suuntaa, reflektoivat ja tekevät kulttuurista totta puheessa ja toiminnassa. Johtaminen tulee näkyväksi viestinnässä.

Miten johto voi inspiroida kulttuurin kasvua? Yksi tavoista on rohkaista avoimuutta ja oppimista epäonnistumisten kautta. Kun johto viestii, että virheet ovat mahdollisuuksia oppia ja kehittyä, luodaan turvallinen tilan innovaatioille. Tämä tarkoittaa aktiivista kulttuurin rakentamista, jossa luottamuksen ilmapiiri kannustaa kaikkia osallistumaan ja kehittämään.

 

Viestintäosaamisen kasvattaminen tuo äänen näkyväksi ja osaksi arkea

 

Valmennuksen kautta organisaation äänestä tulee yhteinen, tunnistettava ja käyttökelpoinen työkalu. Se antaa työntekijöille valmiuksia viestiä johdonmukaisesti ja kulttuurin mukaisesti. Ahjon valmennustyössä näkyy kirkkaasti yksi ilmiö: viestintä kuuluu kaikille. Eri rooleissa sävy elää hieman eri tavalla, mutta yhteinen tavoite tulla ymmärretyksi oikein ja vaikuttaa säilyy. Oikea äänensävy syntyy yhdessä tekemällä, kokeilemalla ja keskustelemalla. 

 

Miksi oppimiseen ja viestinnän valmentautumiseen kannattaa panostaa?

 

  1. Se parantaa sisäistä yhteistyötä: kun jokainen ymmärtää yhteiset viestinnän periaatteet, sisäinen tiedonkulku tehostuu ja tiimityöskentely sujuu paremmin. Konfliktit vähenevät, kun väärinymmärrykset jäävät minimiin.
  2. Se vahvistaa brändiä ja mainetta: johdonmukainen ja tunnistettava viestintä luo uskottavuutta ja luottamusta sidosryhmien keskuudessa. Se erottaa organisaation kilpailijoista ja houkuttelee niin asiakkaita kuin parhaita työntekijöitäkin.
  3. Se kasvattaa sitoutumista ja hyvinvointia: kun työntekijät tuntevat saavansa äänensä kuuluviin ja kokevat viestinnän olevan avointa, heidän sitoutumisensa ja työhyvinvointinsa paranevat. Selkeä viestintä vähentää stressiä ja epävarmuutta.
  4. Sillä varaudutaan muutoksiin ja kriiseihin: harjoiteltu ja yhdessä sovittu viestintämalli auttaa organisaatiota reagoimaan nopeasti ja tehokkaasti muuttuviin tilanteisiin ja kriiseihin. Se varmistaa, että tärkeät viestit menevät perille oikealla tavalla.

 

Valmennuksissamme kysymme muun muassa:

 

  • Miten kirkastat organisaatiosi yhteisen suunnan tavalla, joka tuntuu omalta ja motivoi kaikkia?
  • Miten viestit muutoksista ilman, että uskottavuus kärsii ja epävarmuus kasvaa?
  • Miten rakennat kulttuuria, jossa ihmiset uskaltavat ottaa tilaa ja antaa sitä toisille?

 

Äänensävyyn kannattaa suhtautua vakavasti, joskaan ei ryppyotsaisesti. Se on jatkuvan kehittämisen ja harjoittelun tulos. Harjoittelemalla siitä voi tulla organisaation vahvuus, joka kantaa myös vaikeiden aikojen yli ja erottaa teidät kilpailijoista.

 

Haluatko vahvistaa organisaatiosi viestintää ja kulttuuria?

 

Valmennetaanko teidän organisaationne viestimään johdonmukaisesti ja rakentamaan yhteistä kulttuuria?

 

Varaa 30 minuutin ilmainen pikakonsultaatio verkkosivujemme kautta. Keskustellaan yhdessä, miten voimme auttaa teitä kirkastamaan organisaationne äänen ja luomaan entistäkin vaikuttavamman viestinnän kulttuurin!

Ota yhteyttä Susannaan

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Jaa artikkeli

Henkilö kirjoittaa tietokoneella pöydän ääressä

Miksi suomi ei enää kelpaa korkeakoulukieleksi?

Englannin kieli on vahvistanut asemaansa suomalaisessa korkeakoulutuksessa, eikä syyttä. Silti on hyvä pysähtyä miettimään, mitä äidinkielen osaaminen merkitsee erityisesti viestinnän ammattilaisille. Miten varmistamme, että suomen kielen taito pysyy vahvana myös

LUE LISÄÄ

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Voit myös varata ajan 15min pikakonsultointiin tai käyttää chatia.