Näkemyksiämme

Edessäsi on Ahjon blogi. Viestintä on paitsi työtämme, myös osa jokapäiväistä elämää. Blogissa käsitellään molempia.

Tehokkaampia työpajoja ja luovempia ideoita – näin ryhmätyöskentely paranee fasilitoimalla

Fasilitoinnissa helpotetaan ryhmän työskentelyä ja vuorovaikutusta. Tavoitteena on välttää paineet yksimielisyydestä ja saada kaikkien ääni kuuluviin, jotta lopulta jokainen voi sitoutua yhteisiin päätöksiin. Näin syntyy parempia päätöksiä, jotka saattavat jopa pelastaa ihmishenkiä.

Olen viime aikoina päässyt tutustumaan työpajojen vetämiseen ja oppinut, mitä fasilitointi tarkoittaa. Harjoittelun myötä olen valaistunut erityisesti siitä, miten suuri vaikutus sivullisen henkilön ohjauksella voi olla ryhmän vuorovaikutukseen.

Fasilitoinnissa neutraali henkilö ohjaa ryhmän vuorovaikutusta ja auttaa osallistujia tuomaan esiin osaamisensa sekä löytämään yhteisiä ratkaisuja. Fasilitaattorin tehtävänä on luoda ympäristö, jossa jokainen saa äänensä kuuluviin. Näin tuetaan osallistumista, oivallusten syntymistä ja ryhmän sitoutumista keskustelujen myötä syntyviin päätöksiin. Taitava fasilitaattori valitsee metodit tavoitteen mukaan ja lukee tilanteita myös lennossa.

 

Fasilitointiosaamisesta on hyötyä monessa paikassa

 

Fasilitointia voi hyödyntää työssä esimerkiksi tehokkaiden palavereiden vetämisessä, työpajatyöskentelyssä, luovissa ideointisessioissa, tavoitteiden asettamisessa sekä yleisesti päätöksenteossa, jotta kaikki näkökulmat huomioidaan ennen lopullisia ratkaisuja.

 

Fasilitioinnin perusperiaatteita voi ujuttaa arkeen esimerkiksi näin:

  1. Aseta selkeät tavoitteet: Määrittele tilaisuuden tavoite ja rajaus, jotta osallistujat tietävät, mihin he voivat vaikuttaa.
  2. Luo turvallinen ilmapiiri: Fasilitaattorin tehtävä on rakentaa ilmapiiri, jossa kaikki uskaltavat osallistua ilman pelkoa kritiikistä.
  3. Käytä anonyymiä äänestystä: Anonyymi äänestys estää vahvojen persoonien vaikutuksen ja antaa kaikille tasavertaisen mahdollisuuden ilmaista kantansa.
  4. Pidä prosessi visuaalisena: Luo ryhmämuisti visualisoimalla jokainen päätöksenteon vaihe. Se auttaa ryhmää seuraamaan keskustelua.

 

Työpajatyöskentelyn vuorovaikutusta voi havainnollistaa vaikkapa näin.

 

Fasilitointi voi pelastaa työpajat ja palaverit – ja joskus jopa ihmishenkiä

 

Fasilitoinnin merkityksen voi nähdä myös kriittisissä tilanteissa, joissa ryhmäajattelun vaarat ovat todellisia. NASA:n Challenger-avaruussukkulan onnettomuus vuonna 1986 on tunnettu esimerkki ryhmäajattelusta eli tilanteesta, jossa kritiikki ja eriävät mielipiteet jäävät ilmaisematta yksimielisyyden tavoittelun takia. NASA:n insinöörit olivat huolissaan sukkulan teknisistä ongelmista, mutta julkisen paineen ja kiireen takia varoituksia ei otettu vakavasti. Lopputuloksena seitsemän astronauttia menetti henkensä, koska ryhmän jäsenet eivät uskaltaneet tuoda esiin omia epäilyksiään.

 

Tällaisissa tilanteissa fasilitaattorin rooli olisi voinut olla ratkaiseva. Ulkopuolisen neutraalin ohjaajan avulla kaikki näkökulmat olisi saatu esiin, ja katastrofi olisi ehkä voitu välttää. Vaikka useimmat arjen ryhmätyöskentelytilanteet eivät ole yhtä dramaattisia, fasilitoinnilla voi parantaa työskentelyn tehokkuutta merkittävästi ja lopulta saada aikaan parempia päätöksiä.

 

Jos haluat kuulla lisää siitä, miten fasilitointi voisi hyödyttää omaa työyhteisöäsi, tarjoamme mielellämme apua. Ota yhteyttä nettisivujemme lomakkeen kautta ja varaa aika ilmaiseen 30 minuutin pikakonsultointiin, niin katsotaan, miten voimme auttaa teitä saavuttamaan parempia tuloksia!

Ota yhteyttä Susannaan

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Jaa artikkeli

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Voit myös varata ajan 15min pikakonsultointiin tai käyttää chatia.