Näkemyksiämme

Edessäsi on Ahjon blogi. Viestintä on paitsi työtämme, myös osa jokapäiväistä elämää. Blogissa käsitellään molempia.

Pysytkö perässä työelämän muutoksessa? Nappaa jatkuvan oppijan 5 vinkkiä

Jaksatko oppia uutta vai tuskastutko työelämän jatkuviin muutoksiin? Jatkuvalla oppimisella pyritään vastaaman muuttuvan maailman ja työelämän murroksen mukanaan tuomiin haasteisiin. Meiltä vaaditaan koko ajan enemmän joustavuutta ja kykyä omaksua uutta, mutta ajatus voi tuntua tuskastuttavalta.

Jatkuvan tai elinikäisen oppimisen käsitteellä tarkoitetaan ihmisen koko elämän aikaista, eri elämänalueisiin liittyvää oppimista, jota tapahtuu sekä työelämässä että sen ulkopuolella. Jatkuvan oppimisen tärkeys on tiedostettu myös yhteiskunnallisella tasolla ja siitä on kirjattu uudistus Suomen hallitusohjelmaan.

 

Jatkuva oppiminen koskee yhteiskunnan lisäksi myös yrityksiä, joiden pitää ylläpitää ja kehittää henkilöstönsä osaamista pysyäkseen kärryillä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Työntekijöiden oppimisen tukeminen voi hyödyttää yritystä monella tapaa. Se, että työntekijä saa onnistumisen tunteita ja kokee osaavansa, lisää työhyvinvointia ja tunnetta työn merkityksellisyydestä.

 

Monelle meistä jatkuva uuden oppiminen voi kuitenkin ajatuksena tuntua raskaalta, etenkin jos oppiminen tapahtuu työpäivän päälle omalla ajalla. Suurin osa oppimisesta tapahtuu onneksi työpaikalla tavallisten työtehtävien parissa ikään kuin huomaamatta. Oppimiseen kannattaa suhtautua optimistisesti, sillä omaa osaamistaan kehittämällä voit esimerkiksi kehittää edellytyksiäsi työllistyä – ja kaiken lisäksi oppiminen pitää mielen uteliaana!

 

Vaikka oman osaamisen kehittämisestä on hyötyä työelämässä, ei kaiken oppimisen tarvitse tietenkään liittyä työhön. Esimerkiksi uuden kielen opettelu voi olla hyödyllinen taito niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin. Generalistien ja moniosaajien työpanosta on alettu arvostaa entistä enemmän, joten monipuolisten taitojen kerryttäminen voi nykyajan työelämässä olla kilpailuvaltti.

 

Nappaa tästä 5 vinkkiä jatkuvaan oppimiseen työelämässä:

  1. Löydä oppimisen ilo. Työnantajasi saattaa tarjota mahdollisuuden erilaisiin koulutuksiin ja opintoihin. Oppimisen ei kuitenkaan tarvitse liittyä vain töihin, vaan uusia asioita voi oppia myös vapaa-ajalla ihan omaksi ilokseen esimerkiksi työnväenopiston kursseilla tai avoimessa yliopistossa.
  2. Luota tiimiin. Työpaikoilla on työntekijöitä erilaisista taustoista ja jokaisella on varmasti jotain sellaista osaamista, mitä voisi jakaa työkavereille. Työpaikalla voi järjestää esimerkiksi jonkinlaisia oman osaamisen jakamisen työpajoja.
  3. Seuraa ajankohtaista keskustelua verkossa. Omista verkostoistasi saattaa löytyä yllättäviäkin tietoja ja taitoja.
  4. Pyydä coachausta ja mentorointia. Älä turhaan jää odottelemaan, että työpaikalla järjestetään koulutuksia. Pyydä itse mentorointia tai coachausta kohdatessasi uusia asioita työpaikalla.
  5. Pyydä apua. Kaikkea ei ole mahdollista eikä välttämätöntä osata itse. Voisiko osaamiseen hyödyntää ulkopuolista apua tai konsultointia?

Viestintätoimistossa olemme osa työelämän muutosta ja kehitämme omaa osaamistamme jatkuvasti. Haluamme auttaa yrityksiä kehittämään osaamistaan tarjoamalla erilaisia koulutuksia, webinaareja sekä valmennuksia. Me opimme, jotta voimme myös opettaa.

Ota yhteyttä Susannaan

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Jaa artikkeli

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Voit myös varata ajan 15min pikakonsultointiin tai käyttää chatia.