Näkemyksiämme

Edessäsi on Ahjon blogi. Viestintä on paitsi työtämme, myös osa jokapäiväistä elämää. Blogissa käsitellään molempia.

”Puhun niin totta kuin osaan”

Aloin huvikseni ja treenatakseni aivonystyröitäni listaamaan muistissani olevia huippujohtajien kohtaamia kriisejä. Mietin mitä yhteistä niillä on ja olisiko ylipäätään mahdollista välttää tietyt perusvirheet.

Yksi asia, joka johtajan on aina muistettava on, että jokaisesta julkisesta kriisistä jää aina lentävä lause. Toisin sanoen kannattaa miettiä mitä sanoo, kun kosahtaa.

Toinen huomio on, että kriisin jälkeen tulee usein ero. Yleensä se näyttää vapaaehtoiselta, mutta mikä nyt on vapaaehtoista.

Kolmas huomio on, että eron jälkeen on mahdollista palata huipulle. Kriisin ei tarvitse tuhota uraa lopullisesti. Elämä jatkuu. Paitsi uusijoille: heille sattuu kömmähdyksiä toisensa perään.  Tässä liuta esimerkkejä huippujohtajien kriiseistä:

  • Ruotsin varapääministeri Mona Sahlin syytti lehdistötilaisuudessa vuonna 1995 omasta luottokorttisotkustaan epäselviä säännöksiä. ”Jag tog ut ett förskott på lönen, och det kan väl de flesta göra.” Sahlin erosi, palasi politiikan huipulle ja joutui viime vuonna kiinni väärän tulotodistuksen antamisesta tuttavalleen. Poliisitutkinta on edelleen kesken.
  • Keskon pääjohtaja Timo Karike jäi vuonna 1995 historiaan möläyttämällä syyn siihen miksi Keskon johdossa ei ole yhtään naista. ”Naisilla on se handicap.” Hän sai jatkaa tehtävässään.
  • Valtiovarainministeri Arja Alho salaili tietoja vuonna 1997 Sundvqvist-jupakassa.  Alho erosi, mutta antoi myöhemmin ymmärtää olleensa pelinappulana pääministeri Lipposen leikeissä eikä itse aloitteen tekijä Sundqvist-sopimuksessa.
  • Pääministeri Anneli Jäätteenmäki vuoti vuonna 2003 salaisia Irak-tietoja ja pimitti tietojen alkuperää:  ”Puhun niin totta kuin osaan.”
  • Audimiehen teesit naisista kolhivat yhtiön mainetta ja johtivat myyntijohtaja Esko Kiesin eroon vuonna 2009. ”Kun nainen kieltäytyy silittämästä paitaa, suhde vetelee viimeisiään.”
  • Toimi Kankaanniemen ministerin ura tyssäsi tekstiviestiskandaaliin hallitusneuvottelujen kuumimmassa vaiheessa 2015.
  • Ulkoasiainministeri Ilkka Kanerva erosi vuonna 2008 tekstiviestiskandaalin seurauksena.   ”Oletko pitänyt puutarhasi kunnossa?”, kyseli Kanerva.
  • Vaalirahakohuvyyhti kosketti mm. pääministeri Matti Vanhasta, joka oli myöntämässä  RAY:ssa tukia Nuorisosäätiölle, joka rahoitti Vanhasen presidentinvaalikampanjaa. Yle TV2:n Silminnäkijä-ohjelma kertoi vuonna 2009 Matti Vanhasen saaneen Nuorisosäätiölle urakoineelta rakennusliikkeeltä lahjuksina omakotitaloonsa lautoja. Syytettä ei voitu osoittaa todeksi. Vanhanen kuitenkin erosi 2010, mutta veri veti takaisin politiikkaan viisi vuotta myöhemmin.  Laura Katila kirjoitti tapauksesta vuonna 2013 gradussaan otsikolla ”Maan tapa muutoksessa”. Niin onkin tosiaan muutoksessa. Toivottavasti.

Eräille huippujohtajille nämä haasteet ovat maksaneet uran ja toisille maineen. Yleensä sekä että. Paras ja ainoa yhteenveto näistä lipsauksista ja kriiseistä on, että puhu aina totta, täysin totta. Älä ainoastaan niin totta kuin osaat, vaan enemmän.

Yksinkertainen maalailematon totuus on aina parempi kuin selittely.

Ota yhteyttä Susannaan

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Jaa artikkeli

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Voit myös varata ajan 15min pikakonsultointiin tai käyttää chatia.