Näkemyksiämme

Edessäsi on Ahjon blogi. Viestintä on paitsi työtämme, myös osa jokapäiväistä elämää. Blogissa käsitellään molempia.

Fishing hook with credit cards on keyboard closeup. Cybercrime on internet concept

Näin suojaudut kyberuhkilta

Modernissa sodankäynnissä sotaa käydään yhä enemmän internetissä. Puhutaan kyberhyökkäyksistä ja informaatiovaikuttamisesta. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on nostanut nämä uudenlaiset uhkakuvat julkiseen keskusteluun. Venäjä pyrkii heikentämään Ukrainan puolustusta sekä vastaamaan lännen asettamiin pakotteisiin hyökkäämällä maiden tietojärjestelmien kimppuun, ja täten horjuttamaan vastustajiensa digitaalista infrastruktuuria. Kyberturvallisuuskeskus vahvistaa, että Ukrainassa on havaittu lukuisia kyberhyökkäyksiä tämän vuoden aikana. Suomen tilanteen Kyberturvallisuuskeskus arvioi olevan tällä hetkellä vakaa. Jää kuitenkin nähtäväksi, kuinka potentiaalinen Nato-kysymys vaikuttaisi Suomen kyberturvallisuustilanteeseen.

 

Kyberuhkat vaanivat myös tavallista yksilöä. Tietojenkalastelu on arkipäivää, eikä ole liioiteltua sanoa, että kohteena voi olla kuka tahansa. Varsinkin vuonna 2020 tapahtunut laaja siirtymä etätöihin on lisännyt työntekijöiden haavoittuvuutta. Esimerkiksi F-Securen toteuttamassa tietojenkalastelututkimuksessa selvisi, että joka viides työntekijä joutui HR-aiheisia sähköposteja mimikoivien viestien uhriksi vuonna 2021. Tutkimuksessa tarkasteltiin, kuinka neljän eri organisaation työntekijät vastasivat sähköposteihin, jotka simuloivat yhtä yleisesti käytettyä tietojenkalastelutaktiikkaa. F-Securen mukaan 22 prosenttia vastaanottajista olivat myös klikanneet sähköpostissa saapunutta linkkiä, joka esitti vuosiloman muutoksia koskevaa HR-ilmoitusta.

 

Kyberhyökkäyksien uhka voi tuntua yksilöstä lamaannuttavalta, ja tekisi mieli vain vetäytyä omaan kuoreensa ja sulkea itsensä ulkomaailmalta. Internet ja sosiaalinen media ovat kuitenkin osa nykypäivää sekä modernia työelämää. Emme voi mennä ajassa taaksepäin. Mitä me voimme tehdä, on sopeutua ympäristöömme sekä ennen kaikkea nostaa suojaustamme kyberuhkia vastaan.

 

Suurimman tietoturvariskin muodostaa ihminen itse. Joko asioista ei tiedetä tarpeeksi tai ollaan liian mukavuudenhaluisia sekä luottavaisia siihen, ettei mitään pahaa tapahdu. Milloin viimeksi Sinä olet puhdistanut selaimesi historiatiedot ja evästeet? Merkittävin muutos, jonka yksilö voi tehdä oman kyberturvansa eteen, on ottaa tietoturvatoimenpiteet osaksi arkipäivän rutiinia. Tietoturvasta voi tulla yhtä luonnollinen osa arkea kuin hampaiden pesusta tai oven lukitsemisesta ennen töihin lähtöä. Nappaa alta talteen vinkkimme turvallisemman arjen puolesta.

 

 

5 tapaa, joilla voit parantaa tietoturvaasi tällä hetkellä

 

  1. Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen kaikilla tileilläsi
  2. Varmuuskopioi tärkeät tiedostosi 
  3. Puhdista selaimesi välimuisti säännöllisesti
  4. Päivitä salasanasi salalauseiksi (mitä pidempi salasana sitä turvallisempi)
  5. Tarkista sometilisi yksityisyysasetukset

     

Lähteet:
https://www.f-secure.com/content/dam/press/en/media-library/reports/to-click-or-not-to-click.pdf
https://www.f-secure.com/fi/press/p/nopea-raportointi-ja-reagointi-ovat-taerkeitae-tietojenkalastelu
https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/kyberhairioihin-varaudutaan-pitkajanteisesti-suomen-kyberturvallisuuden-tilanne-talla

Kirjoittaja

Claudia Kuismin

claudia.kuismin@ahjocomms.fi

Ota yhteyttä Susannaan

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Jaa artikkeli

Lääkeyhtiö — iso paha susi vai jotain muuta?

”Meille on tarpeen Suomen ulkopuolisena toimijana ymmärtää, keitä päätöksentekijät ovat, ja olla yhteydessä tärkeimpiin. Haluamme myös ymmärtää vallitsevaa asenneympäristöä ja päätöksentekoprosessia.” ”Meidän tulee ymmärtää, miten hallitusohjelmaan kirjatut asiat konkreettisesti etenevät

LUE LISÄÄ

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Voit myös varata ajan 15min pikakonsultointiin tai käyttää chatia.