Näkemyksiämme

Edessäsi on Ahjon blogi. Viestintä on paitsi työtämme, myös osa jokapäiväistä elämää. Blogissa käsitellään molempia.

Mitä jokaisen esiintyjän tulisi oppia Barack Obamalta?

Barack Obama hurmasi suomalaisyleisön Nordic Business Forumissa. Miksi ja miten? Kyse oli toki hänen persoonansa ja historiansa suuresta arvostuksesta, mutta esiintymisvalmentajan silmin katsottuna vaikutuksen teki myös rautainen ammattitaito käydä keskustelua tuhansien ihmisten edessä.

Kirjoittaja

Maija Hakala

Maailman vaikuttavin puhuja Barack Obama hurmasi suomalaiset viime viikolla Messukeskuksessa. Tai toiseksi vaikuttavin, kuten Ylen toimittaja Teemu Laaksonen kirjoittaa hänen esitystään tarkoin ruotivassa analyysissaan. Parhaista parhain on hänen mielestään Obaman puoliso Michelle.

Niin tai näin, Obaman Nordic Business Forum -vierailu oli tapahtuma isolla T:llä.

Minulla oli suuri ilo olla osa tuota 7500 hengen hurmoshenkistä yleisöä, joka odotti Obamaa miltei innosta haljeten. Maaperä oli presidentille otollinen – kunnioitus vieraan astuessa sisään saliin oli käsin kosketeltava. Ensin kaikki me halusimme ikuistaa hetken kännykkäämme seisaallaan kurkotellen, mutta sen jälkeen yleisö hiljeni täysin. Tunnelma oli suorastaan epätodellinen.

Esiintymisvalmentajana olin tietysti sisällön kuulemisen ohella äärimmäisen innostunut havainnoimaan hänen lavasäteilyään. Olenhan niin usein kouluttajana hyödyntänyt videoita hänen puheistaan esimerkkinä, kuinka laajasti esiintymisen keinoarsenaalia on mahdollista hyödyntää. Ja kyllä, myös Pasilassa nähtiin muun muassa seuraavat tehokeinot:

  1. Luo tunnesuhde yleisöön. Obama kertoi olleensa viimeksi Helsingissä kello kolme yöllä, ja silloinkin vain lentokoneen tankkaustauolla. Todettuaan, miten mukava oli päästä tällä kertaa pidemmälle, hän kehui, kuinka paljon suomalaisilta on opittavaa. Asuuhan täällä maailman onnellisin kansa, pimeydestä huolimatta. Sauna ja koripallo mainittiin myös.
  2. Kerro jotakin itsestäsi ihmisenä. Obama loi hienosti siltoja yksilön ja yleisen välille. Hän puhui miltei liikuttuen vaimostaan ja siitä arvostuksesta, joka heidän välillään vallitsee. Miten jokainen johtaja tarvitsee pärjätäkseen tinkimättömän kumppanin, joka sanoo asiat suoraan ja haastaa läheisensä. Miten tärkeän paikan tullen ”Michelle and I had a conversation”. Hän kertoi myös ilostaan isänä, kun presidentin virka mahdollisti päivällisen tytärten kanssa selvästi aiempaa elämää useammin. Ja miten sittenkin lastenkasvatus on huippujohtajalle se ”job number one”. Löydämme itsemme kuulijoina samaistumasta häneen ja perheen arkisiin asioihinsa, vaikka todellisuudessa kuilu välillämme on valovuoden suuruinen.
  3. Hidasta puherytmiä tavallisesta keskustelusta selvästi alaspäin ja pidä rohkeasti taukoja. Obamaa oli helppo seurata. Hän ei luonut show’ta, jossa asiat seuraavat toisiaan hengästyttävää vauhtia. Ennen Obamaa yksi esiintyjä käveli jatkuvasti niin kiivaasti edestakaisin, että striimauksissa taustamainokset vilahtelivat kuin tennisottelussa. Ja moni tuntui kuvittelevan, että mikrofonit täällä Pohjolan perukoilla ovat vähän heikkotehoiset.  Huutamiseen ei ole meidän kulttuurissa totuttu. Obama sen sijaan puhui korostetun rauhallisesti, piti tuumaustaukoja ja antoi näin meille kuulijoillekin tilaa jäsennellä ajatuksiamme.
  4. Suhtaudu rennon myönteisesti kehonkieleen. Esiintymis- ja mediavalmennuksissa minulta kysytään usein, heiluvatko kädet liikaa. Häiritseekö, jos ei pidä elekieltään kurissa? Obama näytti, että totisesti ei häiritse. Päinvastoin! Vastaavaa käsienkäyttöä ei juuri meillä näe. Eleet, ilmeet ja laajoja kaaria piirtävät kädet tehostivat jatkuvasti sanomaa. Hymyjä nähtiin paljon.
  5. Luvut ja sitaatit elävöittävät sekä tuovat vakuuttavuutta. Obama mainitsi muun muassa, miten sekä Intiassa että Kiinassa asuu kummassakin kohta 1,5 miljardia ihmistä, jotka haluavat elää ”kuten tekin”. Ja kuinka John F. Kennedy on sanonut, ”sellaista ongelmaa ei maailmassa ole, jota ihminen ei voisi ratkaista, koska ongelmat ovat myös ihmisten aikaansaamia”.
  6. Luo toivoa. Vaikuttavin puhuja on lopulta positiivinen. Haluamme samaistua myönteiseen sanomaan mieluummin kuin ongelmien taakan harteillamme kantamiseen. Obama puhui globaaleista haasteista, joita totisesti riittää. Mutta miten ihanan lohdullista oli kuulla hänen puheensa päätös: Maailmassa on eniten hyviä ihmisiä. Me voitamme kyllä!”

Toki olisi ollut vielä huikeampaa kuulla ihan oikea puhe. Nythän me näimme haastattelun, jossa johdattelijana toimi ruotsalainen Niklas Zennström, Skypen perustaja.

Toisaalta valmis esitys olisi ollut rautaisen kirjoittajakoneiston hioma. Vapaa keskustelu on aina spontaanimpaa heittäytymistä, jossa Obaman huikea esiintymistaito ja retoriikan klassiset keinot pääsivät todellisiin oikeuksiinsa. Ei mikään helppo taiteenlaji.

Kuva: Wikipedia, Official White House Photo by Pete Souza.

Ota yhteyttä Susannaan

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Jaa artikkeli

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Voit myös varata ajan 15min pikakonsultointiin tai käyttää chatia.