Nämä ovat autenttisia kommentteja asiakkailtamme, joille edunvalvonta, sidosryhmätyöskentely ja vaikuttamistyö ovat luonteva ja ammattimainen osa liiketoimintaa. Kommentit kuvaavat hyvin sitä, miten vaikuttajaviestintä ja yhteiskuntasuhteisiin vaikuttaminen (engl. Public Affairs, PA) on vakiintunut käytännöksi Suomessa ja mitä se voi pitää sisällään.
Vuorovaikutus rakentaa parempaa yhteiskuntaa
Koska julkiseen keskusteluun ja päätöksentekoon voi vaikuttaa vain siihen aktiivisesti osallistumalla, siihen halutaan osallistua ja osallistutaankin yhä laajemmin.
Ammattimainen ja laadukas vuorovaikutus päättäjien kanssa on varsin luonteva käytäntö, koska yhteiskuntaa koskevia päätöksiä valmistellaan huolellisesti. Lisäksi esimerkiksi eduskunnan rooliin kuuluu kuulla asiantuntijoita ja tahoja, joihin lainvalmistelu ja muu päätöksenteko kohdistuu. Yritykset ja järjestöt taas pyrkivät ymmärtämään paremmin päätöksentekoa ja haluavat tulla kuulluksi toiminnalleen tärkeissä asioissa. Monille kansainvälisille yrityksille Suomen toimintakenttä on suhteellisen tuntematon ja kieli vaikea, joten asialle ei voida lähettää englantia murtavaa, Tanskassa istuvaa PA-johtajaa.
Näin avuksi usein otetaan viestintätoimisto.
Lääkeyhtiöt vaikuttavat elämänlaatuun — ei siis sittenkään susi
Oikean tiedon saattaminen perille vaatii tavoitteet, suunnitelmallisuutta ja työtä. Ahjolla olemme saaneet olla mukana useassa yhteiskunnallisesti merkittävässä lääkeyhtiöasiakkuudessa, joissa epäkohtiin, kuten esimerkiksi diagnosointiin tai taudin tunnistamiseen, on pyritty löytämään ratkaisuja ja ehdotuksia, joilla vaikuttaa elämänlaatuun ja siihen, että terveydenhoito Suomessa kehittyisi parempaan suuntaan.
Toimimme avoimesti asiakkaan asialla, kartoitamme sidosryhmät, olemme neuvonantaja, luomme yhteyksiä ja keskustelumahdollisuuksia esimerkiksi potilasjärjestöihin, hoitoalan ammattilaisiin ja poliitikkoihin. Saattamalla yhteen ihmisiä, jotka eivät muuten tapaisi, syntyy oivalluksia ja ratkaisuja yhteisesti koettuihin terveydenhuollon haasteisiin. Yhteistyössä toisensa löytäneet tahot voivat laajentaa esimerkiksi tietoisuutta sairaudesta niin terveydenhoidon ammattilaisille kuin laajalle yleisölle. Näin syntyy yhteiskuntaa laajasti hyödyttäviä viestintäkampanjoita, white paper -julkaisuja, tapahtumia, somekeskusteluita ja mediaviestintää.
Esimerkiksi CSL Viforin kanssa järjestimme ANCA-vaskuliittia sairastavien vertaistyöpajoja, Astellas Phamalle toteutimme pohjoismaisen white paper -julkaisun, pyöreän pöydän keskustelun ja yhteiskunnallisen paneelikeskustelun SuomiAreenassa. Boehringer Ingelheimia olemme tukeneet jatkuvalla someviestinnällä tautitietoisuuden kasvattamiseksi ja oikean tiedon pariin ohjaamiseksi.
Ahjo järjestää myös yhteistyössä pohjoismaisten viestintätoimistojen kanssa Nordic Health Talks -tapahtumaa, jonka keskustelut luovat yhteyksiä rajojen yli.
Avoimuus luo luottamusta
Viime vuonna Suomessa käyttöönotettu avoimuusrekisteri on tehnyt vaikuttamistyön viimeistään nyt näkyväksi. Kaikki poliittiseen vaikuttamiseen pyrkivä toiminta eli kontaktit, joita on enemmän kuin viisi, tulee ilmoittaa avoimuusrekisteriin viestintätoimiston toimesta. Näin teemme ja kannustamme aina avoimuuteen, koska se rakentaa läpinäkyvyyttä ja luottamusta.
Luottamus yhteiskunnan päättäjiin on 28 maassa tehtävän Edelman Trust Barometer -luottamustutkimuksen mukaan hyvin tiukassa. Juuri tämän vuoksi näkemyksiä ja avoimuutta päätöksentekoon tarvitaan laajemmin.
ABC vaikuttajaviestintään:
A Kartoita liittolaiset, ystävät, kriitikot ja päätöksentekijät huolellisesti
B Kirkasta tavoitteet ja ryhdy aktiivisesti toimiin
C Toimi avoimesti ja raportoi toiminnasta ja mittaa onnistumista
Jos voimme auttaa, otathan yhteyttä tai varaa pikakonsultointi!