Näkemyksiämme

Edessäsi on Ahjon blogi. Viestintä on paitsi työtämme, myös osa jokapäiväistä elämää. Blogissa käsitellään molempia.

Johtaminen on jatkuvassa liikkeessä

Viime viikolla sain päätökseen yli puoli vuotta mielessäni myllertäneen asian: johtajuuden siirtämisen. Jätin taakseni toimitusjohtajuuden yrityksessäni, minusta tuli vanhempi neuvonantaja ja luovuin osasta omistuksiani Ahjossa.

Palkittuja töitä tekevän ja palolla työhönsä suhtautuvan yhteisön johtaminen on ihanaa. Johtajan paras palkinto on nähdä ihmisten ammatillinen kasvu ja sen tuoma ilo. Miten sellaisesta voi edes luopua? Eikö siihen synny riippuvuus? Kyllä syntyy. Silti joskus kannattaa ojentaa sauva eteenpäin.

Hyvälle johtamiselle on koko ajan kova tilaus. Työyhteisö saa myös vaatia hyvältä johtamiselta aina vain parempaa. Se on avoimen ja keskustelevan työyhteisön merkki. Siellä nostetaan jatkuvasti kysymyksiä esiin moniarvoisesti ja käsitellään niitä yhdessä etsien ratkaisua. Se on arvojohtamista.

Ajatusjohtajuutta ei voi antaa pois

Ajatusjohtaja ei koskaan anna omaa johtajuuttaan pois. Se ei ole hänen käsissään. Hänen käsissään on muuttaa omaa johtajuuttaan.

Johtajuus onkin jatkuvassa liikkeessä. Se on kuin matka, jossa eteen voi tulla mitä vain ennalta arvaamatonta – ja siinä piileekin matkan lumo.

Muutoksen läpiviemisestä on tullut meille johtajille arkipäivää. Muutoksen tekeminen omassa roolissani vaati minulta kuitenkin paljon itsetutkiskelua. Johtajan roolista – tai johtajan rooliin – siirtyminen tuo mukanaan uusia näkökulmia ja työtapoja. Ja juuri sitä nykyaikaisessa työelämässä tarvitaan: rohkeutta kokeilla asioita uusin tavoin ja vaihtaa perspektiiviä.

Totesin, että nyt on hyvä aika katsoa omaa yritystä ja työtä hieman eri vinkkelistä. Asetun tekemään matkaa omassa roolissani vanhempana neuvonantajana. Minua jännittää ja innostaa valtavasti nähdä, mitä muutos tarjoaa minulle ja koko yritykselle.

Johtaminen haastaa ja palkitsee

Minulla on ollut tähän mennessä upea matka takana. Ensin edessä oli nuorena kolmekymppisenä oman yrityksen perustaminen ja saman tien ensimmäisen työntekijän palkkaaminen. Se oli rohkeinta mitä olin elämässäni koskaan siihen mennessä tehnyt. Monelle yrittäjäksi aikovalle olenkin sanonut: laajenna yritystäsi heti. Älä jää yksin. Sitä ajatusta noudatan nytkin.

Kymmenen vuoden yrittäjänä olon jälkeen halusin enemmän haasteita, kun kaikki alkoi omassa yrityksessä olla tuttua ja liian helppoa. Sitten löysin fantastisen viestintäalan kansainvälisen persoonan, Marja-Liisa Rosbergin, joka omisti Suomen vanhimman viestintätoimiston.

Marja-Liisa myi kolmen vuoden neuvottelujen jälkeen yrityksensä minulle. Vuotta aikaisemmin omaan yritykseeni oli yhdistynyt CW eli Communication Works  -niminen yritys, joka oli edelläkävijä kriisiviestinnän simulaatioiden kehittämisessä.

Silloin minulla oli ensimmäisen kerran tunne, että nyt kuljen osaamiseni rajoilla. Sen teki kansainvälisen verkoston jäsenyys Weber Shandwickissä. Osaanko johtaa verkoston toimintaa Suomessa? Onko minusta siihen? Tiedättekö tunteen, kun aamulla saavut töihin ja et oikein tiedä mitä sinulta odotetaan ja varsinkaan sitä, pystytkö siihen mitä kuvittelet sinulta odotettavan? Omat tavoitteet ovat tuolloin taivaissa.

Edessä oli kaksi vaikeaa vuotta, jolloin kävimme läpi kolmen yrityksen yhdistymisen kasvukivut. Niitä ei helpottanut se, että yhdistyessämme tiloihimme muutti myös mainostoimisto, joka eli hurjia kasvun vuosia.  Elämä oli valtaisaa pyöritystä. Kasvu huimasi.

Selvisimme yhdessä kaikista muutoksista paljon viisaampina. Se aika antoi koko tiimillemme uskoa siihen, että selviydymme mistä vain.

Loistava tiimi on paras lahja, jonka johtaja voi saada

Omat arvoni ovat selvinneet minulle matkan varrella. Johtajana arvostan lujaa keskinäistä uskoa ja yhteisöllisyyttä. Se on sitä, että oma tiimi toivoo sinun onnistuvan, antaa rohkeaa palautetta ja seisoo rinnalla. Se, että saan omalta tiimiltäni tukea, saa minut tätä kirjoittaessani liikuttumaan ihan kyyneliin saakka. Se on niin arvokas lahja johtajalle.

Monissa organisaatioissa ajatellaan, että johtajan pitääkin selviytyä yksin. Ei se niin mene. Johtaja tarvitsee palautetta ja tukea, jotta voi olla vieläkin parempi tehtävässään.

Keskity matkaan

Elise Mitchell muutti käsitystäni johtamisesta. Hän kuvaa kirjassaan Leading Through the Turn johtamista matkantekona. Siinä keskeiset teesit ovat:

  1. Keskity matkaan, älä päämäärään.
  2. Omaksu oma yrittäjäasenteesi.
  3. Suuntaa kartallasi niin hyvin kuin osaat – ja pidä itsesi jatkuvassa liikkeessä.
  4. Valitse tarvittaessa kiertotie ja ole valmis muuttamaan suuntaa.
  5. Kierrä joskus hienoja sivuteitä vahvistaaksesi tuntumaa.
  6. Nauti maisemista, menestyksestä ja nauti matkasta!

Mikä tässä on niin uudenlaista? Se, että johtaminen on nautinnollinen seikkailu.

Ota yhteyttä Susannaan

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Jaa artikkeli

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Voit myös varata ajan 15min pikakonsultointiin tai käyttää chatia.