Näkemyksiämme

Edessäsi on Ahjon blogi. Viestintä on paitsi työtämme, myös osa jokapäiväistä elämää. Blogissa käsitellään molempia.

Tosissaan, mutta ei vakavasti – Mitä voisimme oppia nuorten leijonien MM-kullasta?

Me suomalaiset tarvitsemme voittamisen kulttuuria myös työelämään. Se syntyy vain, jos johdossa on henkilöstöä motivoiva ja sitouttava esimies ja yhteen hiileen puhaltava joukkue.

Kirjoittaja

Suomi kaatoi viime viikolla finaalissa Venäjän trillerimäisten vaiheiden jälkeen jatkoajalla 4-3. Nuorten leijonien sankari Kasperi Kapanen pysäytti kellot aikaan 61.33. Jatkoaika.fi-sivustolla silmiini osui otsikko Tervetuloa voittamisen kulttuuri.

Miten tuo voittamisen kulttuuri syntyy? Nuorilla leijonilla se syntyi hyvin roolitetusta ja itsevarmasta joukkueesta, josta löytyi niin erikoistilannepelaamista, maalintekotaituruutta kuin yhteishenkeäkin. Merkillepantavaa Suomen otteissa läpi turnauksen oli sitkeys ja sitoutuneisuus. Ikuinen kakkonen ei hätkähtänytkään, kun Venäjä teki tasoitusmaalin 6,9 sekuntia ennen peliajan päätöstä.

Me suomalaiset tarvitsemme samanlaista voittamisen kulttuuria myös työyhteisöihin. Työyhteisö pitäisi rakentaa joukkueen tavoin. Erikoistilannepelin hallinta osoitetaan erikoistumalla esimerkiksi alan uusimpiin trendeihin. Maalintekotaiturit viimeistelevät myyntidiilit, ja yhteishenkeä rakennetaan auttamalla muita.

Voisiko yritysjohdolla olla  Jaloselta jotain opittavaa?

Nuorten leijonien hyvän tiimipelaamisen takana oli rautainen johto. Päävalmentaja Jukka Jalonen otti ansaitun paikkansa osoittamalla ammattitaitonsa sekä virittämällä joukkueen parhaimpaansa. Hän sitoutti joukkueen taistelemaan yhteisen tavoitteen eteen.

Olen miettinyt paljon, mikä tekee hyvän valmentajan tai esimiehen. Jokaisella toki on tähän omanlaisensa mieltymyksensä. Tuon esiin niitä urheiluvalmentajan piirteitä, joiden uskon pätevän myös yritysjohtoon. Ne ovat lisäksi asioita, joita itse aikoinaan omissa urheiluvalmentajissani arvostin.

1. Hyvä valmentaja tiedostaa heikkoutensa ja kehittää itseään

Sanotaan, että mokaamalla oppii paljon. Tosin vain silloin, jos suostuu katsomaan peiliin ja etsimään heikkouksiaan. Parannettavaa valmentajilla löytyy varmasti niin aikataulun suunnittelusta, kommunikointikyvystä, palautteenannosta kuin opettamisen taidosta.

Ei siis riitä, että valmentaja tietää, mikä on hyvä tekniikka, vaan hänen pitää myös osata ohjata ja opettaa.

2. Hyvä valmentaja motivoi ja sitouttaa projektiin

Yksi merkittävimmistä sitoutumiseen vaikuttavista tekijöistä on hyvä johtaminen – on kyse urheilusta tai yritysmaailmasta. Henkilöstöjohtamisessa on kauan ollut tapetilla sitouttaminen. Eikä ihme, sillä sitoutunut ihminen on monin verroin tuottavampi ja tehokkaampi työntekijä kuin työhönsä sitoutumaton.

Mielestäni sitouttamisessa suuressa roolissa ovat työpanoksen arvostus, työhyvinvoinnista huolehtiminen, joustaminen ja johdon luoma kannustava ilmapiiri. Kolikon kääntöpuoli on myös syytä tuoda esiin: mitkä asiat vieraannuttavat?

3. Hyvä valmentaja ansaitsee teoillaan kunnioituksen ja luottamuksen

Hyvä valmentaja kunnioittaa urheilijaa ja samalla myös työtään. Hajota ja hallitse -metodi ei pitkällä juoksulla toimi. Kunnioitus täytyy ansaita olemalla reilu ja luottamuksen arvoinen. Raportointi ulkopuolisille työyhteisön tai joukkueen asioista ei kuulu asiaan. Ei edes puolisoille.

Tulevaisuudessa voittajakulttuuri syntyy niissä yrityksissä, joissa johto toimii esimerkkinä sekä tarjoaa työntekijöilleen mielekkään työkokonaisuuden sekä mahdollisuuden kehittyä. Ja ennen kaikkea työyhteisön ilmapiiri ratkaisee.

Hannu Kapasen vinkein niin urheilu- kuin týöelämään: Täytyy ottaa tosissaan, mutta ei vakavasti.

Tästä voit vielä fiilistellä kertaalleen Kasperi ”Kassu” Kapasen voittomaalia:

 

Ota yhteyttä Susannaan

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Jaa artikkeli

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Voit myös varata ajan 15min pikakonsultointiin tai käyttää chatia.