Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK halusi vahvistaa esihenkilöidensä viestintäosaamista tukemaan organisaation kehittymistä ja strategisten tavoitteiden saavuttamista. Yhteistyössä Ahjon kanssa toteutettu käytännönläheinen johtamisen valmennusohjelma vahvisti sisäisen ja ulkoisen viestinnän vaikuttavuutta, antoi käytännön työkaluja ja tuotti erinomaisia tuloksia.
”Yhteistyö Ahjon kanssa oli sujuvaa, ja meidän toiveemme huomioitiin valmennuksen suunnittelussa. Suuntaa ja sisältöjä muokattiin tarpeen mukaan myös valmennuksen aikana.”
– Marjo Nieminen, viestintäpäällikkö, TAKK
LÄHTÖKOHTA JA HAASTE
Useat tutkimukset osoittavat selkeästi, että viestintä- ja vuorovaikutustaidot kuuluvat työelämän tärkeimpiin taitoihin ja niiden merkitys korostuu entisestään yhä monimutkaisemmissa työelämän tilanteissa. Onnistunut viestintä ei ole vain lisäarvo, vaan olennainen osa organisaation toimivuutta, tehokkuutta ja vaikuttavuutta. Vastuullinen työnantaja panostaa vuorovaikutus- ja dialogitaitojen kehittämiseen ja tarjoaa siihen valmennusta. Näin teki myös Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK, joka halusi vahvistaa esihenkilöidensä viestintäosaamista tukeakseen organisaation kehittymistä ja strategisten tavoitteiden toteutumista.
RATKAISUNA VALMENNUSSARJA
Suunnittelimme yhdessä TAKKin toimintaympäristöön ja toimialaan räätälöidyn kahdeksan kuukautta kestäneen viestinnän valmennussarjan. Noin kerran kuukaudessa osallistujat pääsivät oppimaan ja oivaltamaan esihenkilöviestinnän eri osa-alueista, strategiaviestinnästä, toimintaympäristön muutoksista ja tehokkaista toimintatavoista. Tavoitteena oli kehittää sekä yksilötason taitoja, kuten yleisön tarpeiden tunnistamista ja ydinviestin muotoilemista kohderyhmälähtöisesti, että tukea koko organisaation yhteistä onnistumista, erityisesti strategisten tavoitteiden saavuttamisessa sekä brändin ja maineen vahvistamisessa.
KATTAVASTI ESIHENKILÖVIESTINNÄSTÄ
Jokaisessa valmennuksessa käsiteltiin uutta viestinnän aihealuetta TAKKille relevantista näkökulmasta.

TAKKin kulttuuri on mutkaton ja välittävä, joten lähtökohdaksi tuli teorian ja käytännön yhdistäminen valmennuspäivissä. Valmentajat fasilitoivat hyviä yhteisiä keskusteluja teorian pohjalta ja haastoivat rohkeasti harjoituksiin. Osallistujat saivat itse kokeilla ja harjoitella viestintätilanteita ja oivaltaa eri viestinnän keinojen konkreettisen hyödyn. Käytännönläheiset yksilö- ja ryhmäharjoitukset varmistivat myös, että osallistujilla on yhteisiä työkaluja, joita soveltaa omassa esihenkilötyössään ja työarjessaan.
Oppimisalustalla jaettin kaikki materiaalit ja oppimista tuki oppimispäiväkirja, johon osallistujat kirjasivat itselleen keskeisimmät opit, oivallukset ja työkalut. Päiväkirjat toimivat henkilökohtaisina työkaluina oman kehityksen reflektointiin, ja niihin palattiin valmennuskertojen välillä. Viimeisellä kerralla kokonaisuutta kerrattiin yhdessä oppimispäiväkirjojen avulla, mikä syvensi oppimista ja antoi tilaa jaetuille oivalluksille
ERINOMAISET TULOKSET – 80% OSAAMINEN KASVOI
Valmennuksen vaikuttavuutta seurattiin systemaattisesti. Jokaisen valmennuskerran jälkeen osallistujat arvioivat sekä hyödyllisyyttä että oppimistaan.
Tulokset olivat erinomaiset. 80 % osallistujista koki osaamisensa lisääntyneen jokaisen valmennuskerran jälkeen ja suosittelivat valmennusta. NPS-arvosanan keskiarvo oli 60, mikä palvelualalla luokitellaan erinomaiseksi.
Osallistujien avoimet palautteet korostivat erityisesti valmennuksen osallistavaa ja aktivoivaa otetta, innostavia ja ammattitaitoisia valmentajia sekä käytännönläheisiä vinkkejä, joita pystyy helposti hyödyntämään omassa esihenkilötyössä.
“Tavoitteet ovat paremmin mitattavissa pidemmällä aikavälillä, mutta jo nyt on saatu spontaaneja kommentteja, että esihenkilöiden ja johdon viestintä on kehittynyt parempaan suuntaan.”
– Marjo Nieminen, viestintäpäällikkö, TAKK
“Hyvin monipuolinen kokonaisuus. Rautaisia ammattilaisia viemässä aiheita eteenpäin.”
“Pidin kaikista kouluttajista. Iso kiitos teille! Ette turhaan ole viestinnän ammattilaisia.”
”Valmennuksessa haastetaan hyvin sekä yksittäistä osallistujaa että koko valmennusryhmää esihenkilötasolla pohtimaan työyhteisöviestinnän taitoja ja kehittämisen kohteita.”