Bloggaajien työ ei rajoitu vain kirjoittamiseen ja kuvaamiseen. Heitä pyydetään mukaan tuotteiden tuotekehitysprosesseihin, suunnittelemaan vaatemallistoja, ruoka-annoksia ja drinkkejä sekä mainoskasvoiksi tai lähettiläiksi brändeille. Bloggaaja on verkkoviestinnän ammattilainen, jonka tyylivinkit ja ajatukset saavat myös naistenlehdessä palstatilaa.
Yhteistyön edut ovat yrityksille, organisaatioille ja brändeille selvät. Blogiyhteistyö on investointi omaan näkyvyyteen, sillä bloggaukset nousevat kevyesti Googlen hakutuloksiin ja suositulla bloggaajalla saattaa olla kymmeniä tuhansia lukijoita. Jakamalla yhteistyön tuloksena syntyneitä postauksia saat kaiken lisäksi sisältöä yrityksesi somekanaviin.
Blogit inspiroivat ja ohjaavat kulutustottumuksia, mikä näkyy myös Allerin ja Koplan Suuressa Blogitutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan jopa 35 prosenttia blogien lukijoista on ostanut bloggaajan esittelemän tuotteen. Muotiblogeissa sama lukema on 47 prosenttia.
Blogit palvelevat verkossa laajaa ikäskaalaa. Aiheita riittää lifestylestä muotiin ja kirjoista ruuanlaittoon. Suomessa valitettavasti miesbloggaajien määrä on vielä selvästi vähäisempää kuin muualla Euroopassa – miehet, teille olisi kysyntää!
Askelmerkit yhteistyöhön
Tärkeintä blogiyhteistyössä on tavoittaa oikea kohderyhmä, joita aihe ja tuote puhuttelevat. Hiihtotarvikkeista ei kannata kertoa lukijoille, jotka etsivät luonnonkosmetiikkasuosituksia.
Yhteistyö bloggaajan tai verkkovaikuttajan kanssa voi käsittää myös somekanavat kuten Instagramin ja Snapchatin. Aiheet eivät rajoitu vain kuluttajatuotteisiin; onhan myös Kela tarttunut yhteistyöhön.
Sisällön on oltava toimivaa eli palveltava bloggaajaa, lukijaa sekä itse brändiä. Jokainen yhteistyö on oma luova kokonaisuutensa.
Liikkeelle kannattaa lähteä siitä, että etsii omasta aiheesta ja brändistä innostuneen bloggaajan. Moni bloggaaja myös valitsee yhteistyökumppaninsa huolella. Bloggaajat ovat uskollisia lukijoilleen ja tuottavat sisältöä, joka sopii juuri heidän blogiinsa ja kiinnostaa heidän lukijoitaan.
Nyrkkisääntönä on vapaus: bloggaajalle on annettava vapaus kirjoittaa hänelle tärkeistä ja häntä kiinnostavista asioista omien arvojen ja mielipiteiden mukaisesti. Bloggaaja ansaitsee työstään korvauksen, sillä laadukkaan blogiyhteistyön rakentaminen vie häneltä aikaa. Pelkkä tuotelahja enää harvoin riittää korvaukseksi, sillä se on veronalaista tuloa.
Viisi vinkkiä:
1. Mieti tavoitteet. Mitä haluat saavuttaa?
2. Mieti kohderyhmä, ja sen kautta kanavat. Kenet haluat tavoittaa?
3. Kuinka pääset tavoitteisiin? Suunnittele pääviestit. Apunasi toimivat niin viestintätoimisto kuin bloggaaja. Muista briiffata bloggaaja hyvin, mutta anna tilaa hänen omalle luovuudelleen.
4. Budjetoi. Tiedustele ja kartoita, varaa yhteistyölle budjettia.
5. Ota ilo irti! Mieti, miten voit hyödyntää syntyvää näkyvyyttä.