Näkemyksiämme

Edessäsi on Ahjon blogi. Viestintä on paitsi työtämme, myös osa jokapäiväistä elämää. Blogissa käsitellään molempia.

Asennekysymys

Viestinnän alalla luovuuden vaatimus on vakio. Uusia ideoita ja erilaisia tekemisen tapoja metsästetään jatkuvasti. Monesti viestinnästä puhuttaessa tuntuukin siltä, että luovasta on tullut synonyymi hyvälle. Mutta mitä luovuus käytännössä oikeastaan on?

Kirjoittaja

Kielitoimiston sanakirjan mukaan luovuudella tarkoitetaan luomiskykyä, ja luova on sellainen, joka käyttää henkisiä kykyjään tieteelliseen tai taiteelliseen työhön tuottaen jotain uutta. Luovuus on varmasti sanakirjamääritelmän lisäksi paljon muutakin, ja eri henkilöt kokevat sen eri tavoilla.

Jos luovuuden määritteleminen on haastavaa, voi sen toteuttaminen olla välillä vielä vaikeampaa. Brainstormeissa ja erilaisissa sessioissa yritetään lähestyä aiheita luovasti, mutta harmillisen usein jo itse ideointiin virittäytyminen tai uudenlaisen lähestymistavan keksiminen tuntuu olevan ylivoimaista. Kun työnkuvaan kuuluu olla luova, käy helposti niin, että luovuudesta tuleekin pakkopullaa ja siihen suhtaudutaan kuten työhön ylipäätään: rutiinilla ja vakavasti. Silloin ei synny ylimääräistä painetta lukuun ottamatta mitään huimaavaa.

Leikkien luovuuteen 

Organisaatioviestinnän emeritusprofessori Leif Åberg sanoi kerran, että viestintä ei ole rakettitiedettä. Olen täsmälleen samaa mieltä. Miten tätä ajatusta voi sitten käytännössä toteuttaa, jos esimerkiksi viestintään olennaisesti kuuluva luovuus tuntuu hankalalta lähestyä?

Helsingin Sanomien jutussa 18.2.2016 Leikki saa luovuuden liikkeelle oli koottuna viisi vinkkimäistä ajatusta luovasta ajattelusta. Jutun mukaan luovat ihmiset ovat taitavia ajattelemaan joustavasti, ja leikkisä asenne lisää tällaista ajattelua. Halu oppia ja ihmetellä maailmaa laajentavat ajattelua. Tekstissä sanotaan myös, että pohdinnalle ei jää tilaa, jos kontrolli on koko ajan päällä.

Nämä asiat eivät sinänsä ole uusia, mutta ne tuntuvat usein konttoreissa unohtuvan. Kuvaavaa on se, että juttu oli julkaistu lehden Elämä-osiossa eikä esimerkiksi Työ-osiossa. Kun viestinnän töitä tehdään oikeille ihmisille oikeaa elämää varten, meidän pitää ajattelussamme osata tulla työympyröistämme pois saavuttaaksemme luovia ja aidosti toimivia ratkaisuja. Ei leikkisä asenne tarkoita automaattisesti sitä, että laitetaan ranttaliksi vaan sitä, että uskalletaan tehdä eri tavalla kuin yleensä ja antaa ajatusten vaeltaa vapaammin.

Noin kuukausi sitten Vogue julkaisi Instagram-tilillään lyhyen videon, jolla luovuus määriteltiin fraasilla it’s about getting it right, not just getting it done. Paremmin ei voisi tiivistää. Jokainen, jolle luovan tekemisen vaatimus aiheuttaa väristyksiä jatkossa, voisi helpottua tästä tiedosta paljon. Ei luovuus ihmeitä vaadi. Ainoastaan sen, että hommat tehdään kunnolla.

Ota yhteyttä Susannaan

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Jaa artikkeli

Lääkeyhtiö — iso paha susi vai jotain muuta?

”Meille on tarpeen Suomen ulkopuolisena toimijana ymmärtää, keitä päätöksentekijät ovat, ja olla yhteydessä tärkeimpiin. Haluamme myös ymmärtää vallitsevaa asenneympäristöä ja päätöksentekoprosessia.” ”Meidän tulee ymmärtää, miten hallitusohjelmaan kirjatut asiat konkreettisesti etenevät

LUE LISÄÄ

Ota yhteyttä

Jätä yhteystietosi ja kuvaa lyhyesti mihin tarvitset apua. Palaamme pikapuoliin!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Voit myös varata ajan 15min pikakonsultointiin tai käyttää chatia.