Ihmiset logon takana ovat yrityksen tärkein media − ainutlaatuinen, persoonallinen sisältö taas digiajan vahvinta valuuttaa.

Kevään mittaan mediassa on vilahdellut ilahduttavia otsikoita: taitaville kirjoittajille on työmarkkinoilla kysyntää, sillä kirjoittaminen on yksi tärkeimmistä taidoista työelämässä. Rikasta äidinkielen osaamista onkin syytä korostaa, sillä teksteillä vaikutetaan ja edistetään asioita. Kieli on ihmisen ja yrityksen käyntikortti, kuten Jukka Hakala mainiosti kiteyttää.

Viestintä- ja vuorovaikutustaidot taas ovat modernin työelämän kalleinta pääomaa. Digitaalinen vallankumous on tarjonnut kaikille mahdollisuuden tuottaa sanoja ja ajatuksia muiden katseltavaksi ilman, että portinvartijat päättävät, mikä on julkaisukelpoista. Ei siis ole aivan yhdentekevää, kuinka asiantuntijat itseään kirjallisesti ilmaisevat.

Tekstin uskottavuus ja vaikuttavuus repsahtavat, jos kieli on kankeaa, ja teksti vilisee yhdyssanavirheitä.

Kapulakieli tappaa viestinnän

Aivan liian monet asiantuntijat ja organisaatiot piiloutuvat mutkikkaiden lauserakenteiden ja kömpelön ilmaisun taakse. Ammattijargon ja vaikeaselkoinen kieli tappavat viestinnän tyystin. Kieli korreloi suoraan ajattelun kanssa, ja pitkät ja vaikeaselkoiset lauseet ovat merkki sekavasta ajattelusta. Mitä yksinkertaisemmin osaat ilmaista asian, sen parempi.

Kirjoittaminen on prosessi, jossa ajatus kirkastuu rivi riviltä. Teksti alkaa olla valmis, kun siitä ei voi ottaa enää mitään pois. Lue se, minkä kirjoitit eilen ja parantele sitä hiukan. Kiteytä, kirkasta ja yksinkertaista.

Rohkea ja kiinnostava on se, joka pystyy ilmaisemaan asiansa mahdollisimman suoraan ja puhuttelevasti.

Yksi ehdottomasti parhaita kirjoittamisen sääntöjä on kirjoittaa ihmiselle, ei kohderyhmälle. On parempi vaikuttaa ravistelevasti muutamiin lukijoihin kuin olla ilmaa sadoille. Uskalla puhutella lukijaasi suoraan.

”Kun kirjoitamme rehellisesti, teksti lämpenee ja sen tuntee. Kun alamme aristella totuutta, sanat viilenevät.” – Julia Cameron

Pyrkimys laadukkaaseen sisältöön on niin oman kuin muidenkin ajankäytön kunnioittamista. Hyväksi kirjoittajaksi oppii ainoastaan kirjoittamalla ja lukemalla paljon. Vaikutu, innostu ja ole sitkeä.

Teksti on yksi henkilökohtaisimmista asioista tässä maailmassa. Älä piiloudu epäselvien rakenteiden ja ilmaisun taakse.