Autamme tekemään viestinnästä merkityksellistä ja vaikuttavaa. Luomme helppoutta ja selkeyttä viesteihin sekä valmennamme viestimään. Meitä ohjaa palava rakkaus lajiin ja halu auttaa asiakkaitamme parempiin tuloksiin.

Näkemyksiämme

Edessäsi on Ahjon blogi. Viestintä on paitsi työtämme, myös osa jokapäiväistä elämää. Blogissa käsitellään molempia.

Näin suojaudut kyberuhkilta

Modernissa sodankäynnissä sotaa käydään yhä enemmän internetissä. Puhutaan kyberhyökkäyksistä ja informaatiovaikuttamisesta. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on nostanut nämä uudenlaiset uhkakuvat julkiseen keskusteluun. Venäjä pyrkii heikentämään Ukrainan puolustusta sekä vastaamaan lännen asettamiin pakotteisiin hyökkäämällä maiden tietojärjestelmien kimppuun, ja täten horjuttamaan vastustajiensa digitaalista infrastruktuuria. Kyberturvallisuuskeskus vahvistaa, että Ukrainassa on havaittu lukuisia kyberhyökkäyksiä tämän vuoden aikana. Suomen tilanteen Kyberturvallisuuskeskus arvioi olevan tällä hetkellä vakaa. Jää kuitenkin nähtäväksi, kuinka potentiaalinen Nato-kysymys vaikuttaisi Suomen kyberturvallisuustilanteeseen.

 

Kyberuhkat vaanivat myös tavallista yksilöä. Tietojenkalastelu on arkipäivää, eikä ole liioiteltua sanoa, että kohteena voi olla kuka tahansa. Varsinkin vuonna 2020 tapahtunut laaja siirtymä etätöihin on lisännyt työntekijöiden haavoittuvuutta. Esimerkiksi F-Securen toteuttamassa tietojenkalastelututkimuksessa selvisi, että joka viides työntekijä joutui HR-aiheisia sähköposteja mimikoivien viestien uhriksi vuonna 2021. Tutkimuksessa tarkasteltiin, kuinka neljän eri organisaation työntekijät vastasivat sähköposteihin, jotka simuloivat yhtä yleisesti käytettyä tietojenkalastelutaktiikkaa. F-Securen mukaan 22 prosenttia vastaanottajista olivat myös klikanneet sähköpostissa saapunutta linkkiä, joka esitti vuosiloman muutoksia koskevaa HR-ilmoitusta.

 

Kyberhyökkäyksien uhka voi tuntua yksilöstä lamaannuttavalta, ja tekisi mieli vain vetäytyä omaan kuoreensa ja sulkea itsensä ulkomaailmalta. Internet ja sosiaalinen media ovat kuitenkin osa nykypäivää sekä modernia työelämää. Emme voi mennä ajassa taaksepäin. Mitä me voimme tehdä, on sopeutua ympäristöömme sekä ennen kaikkea nostaa suojaustamme kyberuhkia vastaan.

 

Suurimman tietoturvariskin muodostaa ihminen itse. Joko asioista ei tiedetä tarpeeksi tai ollaan liian mukavuudenhaluisia sekä luottavaisia siihen, ettei mitään pahaa tapahdu. Milloin viimeksi Sinä olet puhdistanut selaimesi historiatiedot ja evästeet? Merkittävin muutos, jonka yksilö voi tehdä oman kyberturvansa eteen, on ottaa tietoturvatoimenpiteet osaksi arkipäivän rutiinia. Tietoturvasta voi tulla yhtä luonnollinen osa arkea kuin hampaiden pesusta tai oven lukitsemisesta ennen töihin lähtöä. Nappaa alta talteen vinkkimme turvallisemman arjen puolesta.

 

 

5 tapaa, joilla voit parantaa tietoturvaasi tällä hetkellä

 

  1. Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen kaikilla tileilläsi
  2. Varmuuskopioi tärkeät tiedostosi 
  3. Puhdista selaimesi välimuisti säännöllisesti
  4. Päivitä salasanasi salalauseiksi (mitä pidempi salasana sitä turvallisempi)
  5. Tarkista sometilisi yksityisyysasetukset

     

Lähteet:
https://www.f-secure.com/content/dam/press/en/media-library/reports/to-click-or-not-to-click.pdf
https://www.f-secure.com/fi/press/p/nopea-raportointi-ja-reagointi-ovat-taerkeitae-tietojenkalastelu
https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/kyberhairioihin-varaudutaan-pitkajanteisesti-suomen-kyberturvallisuuden-tilanne-talla

Kirjoittaja

Claudia Kuismin

claudia.kuismin@ahjocomms.fi

Jaa artikkeli

Viestintäosaaminen on avain onnistumisiin

Olen työskennellyt monenlaisissa organisaatioissa, hyvin monenlaisten haasteiden parissa. Haasteiden synnyssä ja niiden ratkaisuissa on toimialaan tai organisaation kokoon katsomatta yksi yhdistävä tekijä. Viestintä. Tarkemmin sanottuna viestintäosaaminen ja useimmiten sen puute.

LUE LISÄÄ

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uusimmat blogitekstit suoraan sähköpostiisi!