Swedish Orphan Biovitrum (Sobi) on erityisesti harvinaissairauksiin ja niiden hoitoihin ja palveluihin erikoistunut biolääkeyhtiö. Keväällä 2017 Ahjo aloitti yhteistyössä Sobin kanssa kampanjan tietoisuuden kasvattamiseksi Peyronien…

Swedish Orphan Biovitrum (Sobi) on erityisesti harvinaissairauksiin ja niiden hoitoihin ja palveluihin erikoistunut biolääkeyhtiö. Keväällä 2017 Ahjo aloitti yhteistyössä Sobin kanssa kampanjan tietoisuuden kasvattamiseksi Peyronien taudista. Peyronien tauti on tuntemattomasta syystä ilmaantuva, peniksen paisuvaisen valkokalvon arpimainen paksuuntuma, joka johtaa peniksen käyristymiseen erektiossa. Arviolta 3–9 prosenttia miehistä kärsii Peyronien taudista, mutta todellinen luku saattaa olla suurempikin, sillä kynnys lääkäriin hakeutumiseen on suuri.

Tietoisuutta lisäämällä haluttiin hälventää tautiin liittyviä ennakkoluuloja ja häpeän tunnetta sekä kannustaa taudista kärsiviä hakeutumaan lääkäriin.

Taudin intiimiyden vuoksi kampanjan viestinnällinen kärki toimenpiteineen pohdittiin tarkkaan. Koska kyseessä on harvinaissairaus, haasteena oli myös, kuinka saada media ja yleisö kiinnostumaan verraten pientä kohderyhmää käsittelevästä aiheesta.

Monipuoliset toimenpiteet herättivät huomion – video hurmasi Pohjoismaat

Viestintätoimenpiteiden ytimeen valittiin mediaviestintä, jonka päämäärä oli kasvattaa tietoisuutta Peyronien taudista ja sen hoidosta. Valitsimme kohdemediat yhdessä asiakkaan kanssa ja lähestyimme niitä personoiduin viestein.

Mediaviestinnän tueksi tehtiin yhdessä Time Films Oy:n kanssa jääkiekkoaiheinen video, jota jaettiin Sobille luodulla Youtube-kanavalla, yrityksen kotisivulla sekä tautia käsittelevällä verkkosivulla www.peyronie.fi.

Videossa Peyronien tautia käsiteltiin huumorin keinoin, mutta silti potilasta kunnioittavaan sävyyn. Videovetoinen kampanja kantoi nimeä: ”Käyrä maila masentaa pelimiehen.” Videosta tehtiin kieliversiot kaikkiin Pohjoismaihin.

Myös lääkäreitä lähestyttiin kohdennetulla uutiskirjeellä, joka sisälsi tietoa taudista ja uusista hoitomuodoista sekä kampanjasta.

Liki puoli vuotta kestänyt näkyvyys realisoitui kasvuna

Tehokas ja täsmällisesti toteutettu mediaviestintä kantoi hedelmää. Ylen Aamu-tv teki aiheesta jutun televisioon. Lähetyksessä haastateltiin urologian erikoislääkäri Riitta Rönkää. Lisäksi Yle teki aiheesta jutun verkkosivuilleen sekä radion Ajantasa-ohjelmaansa. Aikakauslehdistä myös Kauneus ja Terveys sekä Apu Terveys kirjoittivat aiheesta. Medianäkyvyys ulottui toukokuulta aina lokakuuhun asti.

Kampanjan projektipäälliköt Ahjolla muodostivat todellisen tehotiimin: he nappaavat nopeasti vaativankin viestintähaasteen. Yhteiset palaverimme ovatkin olleet todellinen innostuksen lähde. Onnistuneella yhteistyöllä olemme tavoittaneet halutun kohderyhmän ja saaneet hyvää palautetta sidosryhmiltämme. Menestyksekkään alkutaipaleen siivittämänä suunnittelemme jo seuraavaa kampanjaa ensi vuodelle, Product Group Manager, Maria Paavilainen.