”Mä liikun kriisistä kriisiin, kuljen komein askelin / Tahdon ettei mikään ois kuin ennenkin” – Ismo Alanko: Kriisistä kriisiin

Yhdysvaltain uusi presidentti on kritiikin polttopisteessä ja vaikuttaa, ettei hän edes yritä päästä sieltä pois. Trumpin viestintää tekee pahaa katsoa: hän roiskii kriisejä ympäriinsä toimillaan ja sanoillaan. Ongelmat tiivistyvät kolmeen luonnevikaan, joista Trump ei tunnu pääsevän yli.

1) Kyvyttömyys myöntää olevansa väärässä

Trumpin egoa tuntui vihlaisevan se, ettei hänen virkaanastujaistensa yleisö ollut likimainkaan Barack Obaman luokkaa. Silti Trump väitti itse arvioineensa paikalla olleen 1,5 miljoonaa ihmistä; uskoakseen tähän täytyy olla medialukutaidoton tai Donald Trump.

Tuore presidentti heitti lisää vettä myllyyn edustajiensa kautta. Lehdistösihteeri Sean Spicer ärähti, että virkaanastujaisia oli seurannut suurin yleisö koskaan. Naurettava lausunto synnytti #SpicerFacts-meemin, jossa tätä pilkattiin laittamalla hänen suuhunsa hulluja väittämiä. Strategisti Kellyanne Conway puolusti Spicerin sanoja “vaihtoehtoisina faktoina”. Just, ja minä olen tällä logiikalla vaihtoehtoinen George Clooney.

Vinkki viestintääsi: myönnä nolotkin tosiasiat. Lupaa yrittää kovemmin ja keskity positiivisiin puoliin. Yleisömäärä on täysin samantekevä Trumpin hallinnon kannalta: vähemmän pikkusieluista olisi ollut todeta, että tärkeintä nyt on päästä alkuun presidentin tehtävissä.

2) Hallitsematon impulsiivisuus

Yhdysvaltain presidentiltä jos keneltä toivoisi mielenmalttia. Trump on ottanut sosiaalisen median haltuun liiankin luontaisesti: hänen twiittailunsa on hillitöntä. Jos joku jossain ääntää kriittisen sanan presidentistä, voimme alkaa laskea sekunteja 140 merkin vastareaktioon.

Trump myös laukoo suuria sanoja miettimättä nenäänsä pidemmälle. Hän sanoi haluavansa kumota terveydenhuoltouudistus Obamacaren ja korvata sen halvemmalla, paremmalla, kaikki amerikkalaiset kattavalla järjestelmällä.

Jos hän siinä onnistuu, on se historiallinen saavutus. Paha vain, ettei hänen puolueensa tue tätä mallia: republikaanit suosivat terveydenhuollossa “yleisen kattavuuden” sijaan “yleistä saatavuutta”. Tämä tarkoittaa, että sairausvakuutus on teoriassa kaikkien hankittavissa – vähän niin kuin kattohuoneisto Eirasta on teoriassa minun hankittavissani.

Toimi mieluummin näin: puhu rehellisesti ja sydämestäsi, mutta harkiten. Jos annat lausuntoa seuraavista toimenpiteistäsi, mieti ensin ovatko ne ylipäätään mahdollisia tai järkeviä. Jos saat äkäistä palautetta, ole isompi ihminen äläkä jatka vihamielisten kuittailujen kierrettä.

3) Kyvyttömyys keskittyä olennaiseen

CIA:n päämajassa vieraillessaan Trump piti puheen viraston työtehtävissä kuolleita jäseniä kunnioittavan muistoseinän edessä. Hän kuitenkin keskittyi vainajien kunnioituksen sijaan ihan mihin halusi: virkaanastujaisten yleisömäärään, median kritisointiin ja spekulointiin siitä, moniko paikallaolijoista äänesti häntä. Temppu osoitti joko huonoa makua tai tilannetajun puutetta.

Toinen presidentin huomion alati vievä aihe on häntä sketseissään armotta pilkannut Saturday Night Live. Trump vastaa ohjelman joka piikkiin riitaisilla twiiteillä. Ensinnäkin, hänellä luulisi olevan parempaakin tekemistä; toisekseen, asiasta valittaminen vain pitää hänet otsikoissa.

Viisauden alku on, ettei yritä ottaa kantaa kaikkeen. Kuulijoiden keskittymiskyvyllä on rajansa, joten älä tuhlaa sitä hapattamalla merkityksettömistä yksityiskohdista tai menneistä. Hukkaat vain tilaisuutesi kertoa tärkeämmät pointtisi ja saat sekavan ja kehnon viestijän maineen.

Trump hävisi Clintonille lähes kolmella miljoonalla äänellä ja voitti vain valitsijaäänijärjestelmän turvin. Hän myös aloittaa kautensa historiallisen huonolla kansansuosiolla. Lisäksi moni häntä äänestäneistä teki niin protestina: 63 % äänestäjistä sanoi, ettei Trumpin luonne sovi presidentille, mutta heistä 20 % äänesti tätä silti.

Että sellainen kansansuosikki. En suosittele kokeilemaan Donald-strategiaa viestinnässäsi.